Megújulásunk támogatója:  

Zsófia kastély

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 49° 4,852'
Hosszúság (lon):
E 19° 18,540'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Rózsahegy
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Rózsahegy városa mellett, a Vág és a Revuca összefolyásánál emelt Zsófia kastély eredetileg vizivárnak épült. Első említése 1397-ből és 1399-ből származik “castellum St Sophiae” néven. Általában azok birtokolták, akik a Rózsahegy feletti Likava-vár urai is voltak. A gótikus vizivárat Krusith János és neje, Pálffy Kata 1577-ben átépíttette, melyről a jobb oldali szárny emeletén kőből faragott festett címer és felirat emlékezett meg (Divald Kornél a 20. század elején még látta és feljegyzést készített róla). 1586-ban Illésházy István és neje második kaput készíttetett a várkastélyhoz. Illésházy itt vendégelte meg Báthory Gábor erdélyi fejedelmet. Báthory István nádor özvegye, utóbb Pekry Lajos liptói főispán felesége, mazóviai Zsófia hercegnő is építkezéssel alakított a kastélyon, mely az idők során egyre inkább vesztett erődítmény jellegéből és inkább kényelmes, megerősített főúri laknak számított. 1616-ban, mikor Bethlen Gábor eljegyezte Brandenburgi Katalint, a menyasszony, aki Trencsén és Liptó vármegyéken keresztül utazott Kassa felé, útjában egy éjszakát itt töltött.
A várkastély a Rákóczi-szabadságharcban nem sérült meg, de régi pompája fokozatosan elenyészett. Az 1850-es években a termek sóraktárul szolgáltak, majd részben kaszárnya, részben törvényszéki épület lett belőle.
Napjainkra a kastély nyugati felét az olaszbástyát utánzó, lőréses saroktoronnyal együtt elbontották, helyén egy üzletház parkolója áll. A megmaradt épületek helyiségei többségében ma is romosan állnak, azonban a keleti és a déli épületrészek külső homlokzatát már felújították. Az udvaron a kastély kútja is megtekinthető.

Forrás: Karczag Ákos/várak.hu
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2012-07-04 13:01:50
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.