Martinuzzi-Bethlen kastély romjai

Világi romemlék
Vintu de Jos
Rövid leírás:
Az egykori impozáns, négyszögű udvart körülölelő reneszánsz emeletes várkastély néhol még a párkánymagasságig álló romja Alvinc északnyugati határában áll, a Borberek felé vezető út bal oldalán, a Maros hídja közelében.
A kastély helyén eredetileg kolostor állt, melyet a 13. és 14. század fordulóján építettek. Az épületet a 1541 után vette birtokba Martinuzzi (Fráter) György, aki azonnal hozzáfogott gyökeres – immár lakókastély célját szolgáló - átépítéséhez. A munkák csak részben készültek el; Martinuzzit éppen itt, a kastély kápolnájában gyilkolták meg 1551. december 17-én.
A 17. század elején Bethlen Gábor birtokába került, aki ismét átépítette. 1792-ben leégett, ám ezután is helyreállították, így a 19. században a Kemény család birtokában még lakható volt. 1930-ban a várkastély legtöbb épületét és a délnyugati bástyát is lebontották. Kiemelkedő építészeti emlék és történelmi emlékhely.

Marcius

Zebernikvár (3.524 km)