Szentháromság-oszlop

Szakrális plasztika, szobor
A római katolikus templom melletti park déli felében.
Rövid leírás:
A jelentős Mária-kultuszt ápoló falu belterületén több, ehhez csatlakozó szakrális kisemlék is áll. Ezek egyike a római katolikus templom melletti park déli felében álló, Szentháromság-oszlopnak nevezett, kései barokk stílusú plasztika, melyet - latin nyelvű felirata szerint - 1851-ben állíttatott az érsekség itteni birtokainak intézője, Zeifer Ferenc és neje, Varga Anna. A négyzet alapú talapzat fölé magas, dór fejezetű oszlop emelkedik, melynek tetején áll a három alakos szoborcsoport. A Mária megkoronázását ábrázoló jelenet közepén maga Mária áll, jobbján a feltámadt Krisztus, jobb kezében kereszt, baljában korona. Mária balján az Atyaisten látható, aki bal kezében a földet, jobbjában a koronát tartja Mária fölött. A korona fölött a Szent Lelket jelentő szimbólum: egy galamb látszik. A község Historia Domus-a szerint e szoborhoz is \"processzió\" járt egyes katolikus ünnepek alkalmával. Sajnos e szokás mára szinte teljesen elmaradt.

2012-07-01 16:45:27

2014.01.25 15:11 klo állapot: 5 - egyéb

Szentháromság, azaz "szentnégység" :-) Tényleg erős itt a Mária-kultusz, befurakodott az Atya és a fiú közé. Az állapota kifejezetten jó.

Tájház (0.146 km)
Kálvária (0.283 km)