Békavár

Régészeti emlék
Cím:
Gúta, a város északnyugati részén a Kis-Duna és a Vág folyók közötti vizenyős, fákkal-bokrokkal borított területen találhatók a török hódoltságkori palánkvár maradék sáncai.
Rövid leírás:
Gúta településének közelében, a Vág és Kis-Duna folyó közötti jól védhető területen emelkednek a gútai palánkerőd helyi elnevezés szerint a Béka-vár sáncai. Bár napjainkig még nem végeztek régészeti feltárásokat a sok vihart megélt történelmi helyszínen, de a fennmaradt hadmérnöki ábrázolások valamint a korabeli feljegyzések alapján viszonylagos képet tudunk alkotni róla. A török veszély elleni védekezésül emelt királyi erődítmény szabályos négyzet alaprajzú, sarkain ó-olasz típusú ágyúbástyákkal készült, szerkezete „magyar módra” a környékbeli jobbágyok robotmunkájával emelt palánkfal volt, mögötte széles földsánccal. A 17. században ismételten megerődítették, akkoriban készülhettek el a külső védőművei, az ellenség tűzfegyvereitől védett fedett úttal és fegyverterekkel. A maga idejében korszerű erődnek számító királyi bázist kettős vizesárokkal övezték, melybe a vizet a közeli Vág folyóból nyerték. Jelenleg bozótossal benőtt, vizenyős terület a Vág folyó mentén.

A területen már 1349-ben egy királyi vár állt, aminek helyére a 16. században emelték itáliai hadmérnök terve alapján az akkori időkben alkalmazott hadászati elveknek megfelelő, korszerű erődöt. Ugyanekkor települt át a helyi lakosság a török rablóportyázásai elől menekülve a Vág folyó jobb partjára, a jelenlegi város területére. A források szerint 1584 – 1594 között megerősítik, ugyanezt tették 1662 – 1664 időszakában is. Az ekkoriban felvett zsoldlista tanúsága szerint 130 főnyi helyőrség állomásozott falai között. A Felvidék területeit védelmező hadászati szempontból elsőrangúnak számító közeli Érsekújvár királyi végvárának egyik elővárául számított. A katonai jelentősége megszűnt a törökök kiűzése után, védőművei pusztulni kezdtek. Az utolsó hadi események a II. Rákóczi Ferenc vezette szabadságharc idején kötődnek hozzá.

Forrás: Szatmári Tamás/várak.hu

Hajómalom (0.502 km)