Eszterházy-kastély

Horvátország
A Svetog Ivana Krstitelja utca déli részén
Rövid leírás:
A dárdai kastély építési ideje ismeretlen. A kastély építéséről a kevés számú irodalomban különböző adatokat idéznek, melyek a keletkezési idejét a 18. század második felére, vagy a 19. század kezdetére teszik. Lehetséges, hogy Eszterházy Ferenc bánságának idejében építették fel, a 18. század vége felé. Az irodalomban lehetséges építtetőként megemlítik Eszterházy János Kázmért is a 19. század elejéről.
Az uradalmat 1749-ben adományozta Mária Terézia királynő az Eszterházy családnak, akik egy egész évszázadon át rendelkeztek vele. Az Eszterházy család 1842-ben, Dárdát a Schaumburg-Lippe hercegeknek adta el. A 19. század végén, a 20. század elején a birtok a Magyarországi Agrár Hitel Bank tulajdonába került.

A dárdai kastély U-alaprajzú barokk épület, a település szélén helyezkedik el. Az egyszerű homlokzatok kisszámú díszítményekkel rendelkeznek. A keleti irányba fordított portál egy kiugró rizalitban található. Az udvari homlokzatok egyikén egy klasszicista napóra található. A kastély mind három szárnya egyemeletes. A szélső szárnyakhoz kisebb építészeti jelentőségű kiszolgáló épületrészek csatlakoznak. Építészeti szempontból legérdekesebb az épületen átvezető kocsibejáró, a kétsoros oszlopaival és keresztboltozataival.

Forrás: Ivo Bojanić (szerk): Kastélyok és történeti kertek Szlavóniában Zágrábtól Újlakig
2012-08-01 19:07:08

2012.08.30 18:58 klo állapot: 3 - koordináta: N 45° 37,324' E 18° 41,215' - egyéb

Eléggé elhanyagolt állapotban van. Talán pillanatnyilag üres is. A kert rendezett, de a kerítésfal nagy része kidőlt, egy sarok hiányzik is.

Savoyai-kastély (5.041 km)
Savoyai-kastély (5.048 km)