Megújulásunk támogatója:  

Aspremont nyári palotaOrszág:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 9,028'
Hosszúság (lon):
E 17° 7,070'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Ispotály (ma: Špitálska) u. 24.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A kastély és parkja, a mai Medikus-kert telkét, a korábbi Erdődy-kertet Aspremont János Gobert császári és királyi kamarás vásárolta meg 44.000 aranyért. E helyen építtette fel a gróf nyári rezidenciáját 1770-ben, Tallher József tervei szerint. (Poszony belvárosában az Aspremontoknak ekkor már volt egy palotájuk, így ezt az újabbat a város szélén kifejezetten nyári lakhelynek szánták.)

Az egy emeletes, szimmetriára törekvő, barokk alkotás a telek északi szélén, utcafronton áll, az utca ívét követő, többször tört tengelyű alaprajzzal.

Az épület egyik legszebb része a gazdagon díszített, későbarokk stílusú Szent Kereszt-kápolna. Vörös és fehér márványból készült oltárán nagy méretű festmény ábrázolja Krisztus keresztre feszítését.

A palotában ma a pozsonyi Komensky Egyetem Gyógyszerészeti Karának Dékáni Hivatala működik.

Érdemes megemlékezni a kastélyhoz dél felől kapcsolódó, ma attól kerítéssel elválasztott, egykor szebb napokat látott parkról, amelyet szintén a 18. században alakítottak ki francia stílusban. Ez ma Pozsony belvárosának egyik legnagyobb, kovácsolt vas kerítéssel körbezárt és éjjelente őrzött, történeti kertje. A kastély mai használóihoz illeszkedő neve: Medikus-kert. Az esténként valóban sok egyetemistát vonzó, rendezett parkban nyaranta kulturális rendezvényekre, koncertekre is sor kerül. Legfontosabb magyar vonatkozása a hányatott sorsú pozsonyi Petőfi-szobor, melyet a folyamatos rongálás és az évről évre bekövetkezett meggyalázás ellen menekítettek ide pár éve a pozsonyligetfalusi parkból.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-09-04 12:08:00
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.