Kecskekapui temető

Temető
Védcölöp (ma: Palisády) utca
A koordináták a temető közepére mutatnak.
Rövid leírás:
A pozsonyi Várhegytől északra elterülő Nádorvárosban (a németek Ferdinandstadtnak hívták), domboldalon létrejött temető egyike a város legrégebbi és legszebb sírkertjeinek. A fő megközelítési útvonalának számító, jellegzetes ívelésű Védcölöp utca a városrészt egykor erődítő, mára elbontott paliszád-fal nyomvonalán épült ki. E paliszádnak egyik, a mai Kecske (Kozia) utca vonalában nyíló, egykori bejáratáról, a Kecske-kapuról vette nevét a temető. (A Kecske-kapu elnevezés pedig onnan ered, hogy valóban ezen a kapun át hajtották ki ebből a pozsonyi városrészből a környező dombokra legelni a kecskéket.)

A sírkertet a város - német, magyar és szlovák nyelvű - evangélikus közössége hozta létre 1783-ban. (Ezért sok helyen egyszerűen csak \"Evangélikus temetőként\" említik.) Ekkor ez a rész még messze a beépített területen kívül helyezkedett el, szőlők és gyümölcsösök borították. Területét parkosították és vásárlásokkal folyamatosan bővítették. A Védcölöp utcai bejáratánál álló, neogótikus temetőkápolna 1868-ban épült.

A temetőben a város történetének számos kiemelkedő evangélikus alakja (tudósok, művészek, pedagógusok, polgárok, politikusok, katonatisztek, stb.) nyugszik. Közülük magyar szempontból mindenképp kiemelkedő két 1848-49-es mártír: a lázítással megvádolt Rázga Pál evangélikus lelkész és báró Jeszenák János nyitrai főispán, az 1848-as Habsburg-párti szlovák felkelők elleni harc vezetője. Sírjaiknál október 6-án a pozsonyi magyar közösség rendszeresen tart ünnepi megemlékezéseket. Ugyancsak itt, a temetőkápolna mellett nyugszik Heckenast Gusztáv (sírfeliratán: Gustav Heckenast) nyomdász és könyvkiadó vállalkozó, a Közép-európai könyvkultúra fejlesztésének kiemelkedő alakja, akinek - Landererrel közösen üzemeltetett - pesti nyomdájában 1848. március 15-én a szabad magyar sajtó első termékeit - a forradalmárok 12 pontját és Petőfi Nemzeti dalát - kinyomtatták.