Megújulásunk támogatója:  

Krasznahorka váraOrszág:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 39,474'
Hosszúság (lon):
E 20° 36,045'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 4
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu központjától északra emelkedő, külterületi, kb. 500 m magas domb platóján.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A 13. században az ekkor külön családokra szétágazó Ákos nemzetség kezén lévő területen az első várat minden bizonnyal az egymással rokon Máriássyak ill. Batizok építtették. A mai falutól északkeletre, egy dombtetőn álló vár legősibb része egy közel négyzet alaprajzú torony, amely a 13-14. század fordulója környékén épült meg. A 14. század közepén a szintén az Ákos nemhez tartozó Bebek család szerezte meg Krasznahorkát és egészen a 16. század közepéig birtokolta is azt. Nevükhöz fűződik a fenti toronynak egy palotaszárnnyal való bővítése délnyugati irányban. Az így megnövelt várat körítőfallal és árokkal is körülvették. A 16. században a kegyetlenkedéseiről hírhedté vált Bebek Ferenc a török veszély közeledtére tekintettel megerősítette a várat. Szabálytalan háromszög alakú külső várral vette körül az ősi épületrészeket. Az új falakat erős, ágyúk elhelyezésére is alkalmas, félkörös bástyákkal is biztosította. 1567-ben a Bebek család kihalta után a birtok a királyra szállt. Ezután - előbb, mint a császár megbízásából kiküldött várkapitány - jelent meg Krasznahorkán az első Andrássy, Péter. Végül 1642-ben szerezték meg a vár és a várbirtok tulajdonjogát és mintegy 400 évig megmaradtak annak birtokában. Az Andrássyak a változatlan külső méretű várban a 17. században reprezentatív késő-reneszánsz nemesi rezidenciát építettek ki, új palotaszárnyakat emeltek a középső várban, illetve kiépítették az alsó várat.

Az 1770-es években zajlott le a vár utolsó, nagyobb átépítése. Ekkor alakították át kápolnává a hatalmas délkeleti Dobogó-bástyát. Itt helyezték el a 19. sz elején Andrássy Istvánné Serédy Zsófia eredetileg a falu plébániatemplomában eltemetett, de csodálatos módon, romlatlan állapotban konzerválódott és épségben fennmaradt testét egy üveg koporsóban. 1883-ban látták vendégül az Andrássyak a híres romantikus írót, Jókai Mórt, aki az itt szerzett benyomásai alapján írta híres regényét, A Lőcsei fehér asszonyt. (Zsófia \"múmiája\" az eredeti nyughelyének mikroklímája, ill. a testre csepegő, meszes víz miatt lett \"fehér\".)

A 19. század első éveiben a \"modern\" főúri kényelmet biztosítani már nem tudó várból a számos kényelmes kastélyt is birtokló család elköltözött. A vár egy 1817-es villámcsapás következtében leégett. A családi jelképnek számító várat ugyan nagy vonalakban helyrehozták, de már csak a szolgaszemélyzet lakta. Andrássy IV. György kezdeményezésére 1857. körül egy - korlátozottan látogatható - családi múzeum jött itt létre, amely az Andrássyak régiségeit, fegyvereket, bútorokat, könyveket, festményeket őrzött.

A 2. világháború végén, 1944-ben az Andrássyak menekülni kényszerültek ősi birtokukról. A várat és a birtokot az újra berendezkedő csehszlovák hatalom - mint magyar tulajdont - kárpótlás nélkül elkobozta. Hihetetlen szerencsével a kastély és az itt őrzött értékek elkerülték a szomszédos több száz, hasonló \"államosított\" kastély sorsát: nem lopták szét az utolsó szögig, nem tették azt tönkre.

Az évente több tízezer látogatót vonzó, műemlék épületben a Szlovák Nemzeti Múzeum működtet kiállítást, amely javarészt az Andrássyak it fennmaradt gyűjteményének darabjaiból áll.

Ma a krasznahorkai vár a szlovákiai magyarság egyik jelképként tisztelt és szeretett épülete, a felvidék egyik legismertebb műemléke.

A vár tetőzete 2012. márciusában egy gondatlan avarégetés nyomán elterjedt tűz miatt leégett. Bár a - jobbára 19., részben 20. században készült (!) - zsindellyel fedett tetők tüzét a vastag boltozatok meg tudták állítani, mégis a kiállítás számos darabja megsemmisült a katasztrófa során. A ma ideiglenes tetővel fedett, nem látogatható vár felújítása csak lassan halad, így 2013-ban egészen biztosan nem nyithat meg újból az épület.

Honlapunkon ezeken a linkeken talál híreket a várról:
leégés:
http://www.muemlekem.hu/magazin/krasznahorkai_var_kigyulladt_hir
újjáépítés:
http://www.muemlekem.hu/magazin/elkezdodott_krasznahorka_rekonstrukcioja

A vár - szlovák, angol és magyar nyelvű - honlapjának címe: http://www.hradkrasnahorka.sk/ ahol a várról, és annak felújításáról is részletes, képes tudósításokat találhatunk - sajnos az aktualitásokat csak szlovákul... A fenti leírás e honlap segítségével készült.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-01-08 18:47:27
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.