Állami felsőbb leányiskola

A kép forrása: loculibanatulite.ro

A kép forrása: facebook.com
Bulevardul C. D. Loga 45.
Rövid leírás:
A törökök kiűzése után, a Bánság újratelepítése nyomán Temesvár komoly gazdasági régióközponttá vált, melyet gyakorlatilag máig sikerült megőriznie. Mind ipari termelése, mind kereskedelme kiemelte a soknemzetiségű várost. A 19. század utolsó harmadában és a 20. század első évtizedeiben számos új városnegyeddel, kifejezetten reprezentatív, világvárosias épülettel gazdagodott Temesvár. Ezek egyike az egykori állami felsőbb leányiskola épülete.

A modern nagyvárossá váló Temesváron az 1884-ben, hat osztállyal elindított felsőbb leányiskola hamar kinőtte eredeti lakhelyét. A ma is álló, új, korszerű iskolaépületet 1902-1904. között emelték, a híres fővárosi építész, Baumhorn Lipót és egy helyi ipariskolai tanár, Klein Jakab tervei szerint.

A szecessziós, ill. neogótikus elemeket ötvöző, két szintes, tagolt nyereg tetős, cseréppel fedett iskola kiterjedt park közepén áll. Vakolt falfelületeit a Baumhorn egyéb épületeiről jól ismert, vakolatlan klinker tégla felületű, díszítő sávok, párkányok tagolják, díszítik, hol geometrikus, hol növényi motívumokat mutatva. Az épületet azzal azonos stílusú, míves kovácsoltvas kerítés övezi. Ugyancsak figyelemre méltó a kapu kovácsolt vas munkája, illetve az épületben az előcsarnok és a díszterem színes üvegablakai.

Trianont követően a román tannyelvűvé alakított iskola felvette Erzsébet román királyné írói álnevét, így lett belőle Carmen Sylvia középiskola, pedagógiai líceum. Ma az udvari irányban kibővített iskolában 43 osztályt, 4 labort és nagy könyvtárat használhatnak a tanulók az épületben.

(A leírás Bede Béla: Magyar szecessziós építészet című munkája felhasználásával készült.)