Markovits-kastély

Kúria, udvarház
Arpășel, 169 szám
Rövid leírás:
A néphagyományban tévesen Árpád fejedelem temetkezési helyeként elhíresült település a bihari Erdőháton található. Bár első említése 1326-ból származik, a település valószínűleg Árpád-kori alapítású. Eredetileg királyi birtok volt, 1423-ban, Zsigmond király adománya révén a Csáky család tulajdonába került és a körösszegi uradalom részeként a környezetétől eltérő fejlődésen ment keresztül: jobbágyközség maradt, de mindvégig megtartotta magyar jellegét. A település határában, egy Gyepes nevű tanyán fogták el a 1848/49-es szabadságharc egyik mártírját, Szacsvay Imre országgyűlési jegyzőt, de ugyanitt bujkált Táncsics Mihály és Arany János is.
A település a 19. század derekán került a terepsti Markovits család birtokába. Az eklektikus stílusú családi úri lakot Markovits Kálmán országgyűlési képviselő építtette a 19. század utolsó éveiben. A korábban óvodaként szolgáló, az elmúlt évtizedekben rendkívül leromlott állapotú kúria felújítása folyamatban van. Egykor kivételesen szép, növényritkaságokat is tartalmazó kertje mára ugyancsak elhanyagolt állapotba került.

Forrás: Magyarország vármegyéi és városai.BIHAR VÁRMEGYE ÉS NAGYVÁRAD (szerk. Borovszky Samu), Budapest, 1902
valamint

2013-02-20 16:15:30

2018.04.14 17:49 Emese62 állapot: 4 - koordináta: N 46° 44,503' E 21° 43,172' - egyéb

Csak a kapun kívül tudtuk lefotózni, egy Olasz tulajdonos vagyonát képezi, néha a falu ünnepségek rendezésekor használhatja. ( a református lelkész mesélte). Lovak legeltek az udvarán a parból még néhány öregebb fa áll még. A kerítés oszlopok igyen kopottasak.

Lovassy-kastély (7.375 km)
Tisza-kastély (7.631 km)