Premontrei főgimnázium és jogakadémia

Roman Ciorogariu utca, 16 szám
Rövid leírás:
Neoreneszánsz stílusjegyeivel az eklektikus váradi építészet egyik ékes példája a premontrei főgimnázium és jogakadémia, amelyet 1808-ban a pálosoktól örökölt meg a városban híressé vált tanítórend. A B kategóriájú műemlék tervezője ismeretlen, építője Schloszárik József.
A 19. század derekán már állt az egyik kétemeletes iskolaszárny, ám a hatalmas épületegyüttes 1874-ben nyerte el mai alakját. Az utcáig nyúló három szárnyból a középső a legdíszesebb; magasabb földszinttel rendelkezik, lent tornateremnek, emeletén pedig a díszteremnek adva otthont. A földszint kváderes kiképzésű, az emeletet kompozitfejes pilaszterek tagolják, közöttük hatalmas félköríves záródású ablakok találhatók, fölöttük romanizáló ornamentális frízzel. A mellvédmezőt bábos korlátdísszel látták el, a koronázópárkány hosszában gyámsor fut végig. A főépületet a másik két szárnnyal kétemeletes traktusok kötik össze. A földszintet egyenes záródású kváderes ablakok tagolják, az övpárkány feletti emeleten keretelt egyenes ablakok találhatók, erőteljes szemöldökpárkánnyal és háromszögű timpanonnal. Az ablakok mellvédmezői romantikus díszítésűek.

Forrás: Péter I. Zoltán, Nagyvárad műemlék épületei. Nagyvárad, 2008.