Piarista templom

A képek forrása: zrenjaninheritage.com

Az orgona
Szerbia
Gimnazijska 2
Rövid leírás:
A római katolikus piarista templomot a gimnázium épületével egy időben, 1846-ban emelték, amikor Várady János nagybecskereki szerzetes megnyitotta az alsófokú piarista gimnáziumot. Az iskolával egybeépített templom az 1621-ben alapított Ordo Scholarium Piarium rend után kapta a nevét.
A templom kisméretű, egyhajós saroképület neoromantikus stíluselemekkel. A Gimnаziјska és Јоvаnа Skеrlićа utcákra néző homlokzatai kelet-nyugati tájolást adnak. A homlokzatok egyszerűek a harangtornyot kihangsúlyozó pilaszterekkel, félkörös ablakokkal és kis fülkékkel.
A templom belsejét Geigner József festményei díszítik 1879-ből. A barokk stílusú alkotások olajjal készültek. A fő- és mellékoltárok feletti festmények a különböző céhek megrendelései. A főoltár felett Szűz Mária megjelenése Szent István előtt látható 1846-ból, a bal oldalon a piarista rendalapító Josef Kalasanti, a jobbon pedig A szűzanya a gyermekkel, amely Lichteneger József alkotása 1847-ből Rafael nyomán.
A 14 regiszteres orgona Angster József pécsi műhelyében készült.
A kétoldalt a falak mellet és a kórushíd alatt húzódó padsorok 1847-ből származnak, és fafaragásokkal díszítettek. Mindegyik padba bevésték az ajándékozó család nevét.

Forrás:
Stanić, R. et al. (ur.): Veliki Bečkerek – Petrovgrad – Zrenjanin. Zrenjanin 1995.