Bencze-ház

A képek forrása: zrenjaninheritage.com

Szerbia
Üzlet
Kralja Aleksandra I Karađorđevića 21 (I. Karađorđević Sándor király utca 21)
A mai Simpo áruház épülete Nagybecskerek főutcájának első korszerű kereskedelmi létesítménye.

Bencze Antal és Miksa, a Bencze és Fia bútorgyár tulajdonosai megrendelésére készült 1909-ben. A házat Simeon Stajić örökösétől megvásárolva bútorgyáruk áruházává, kiállítócsarnokává és lerakatává alakították át. A város főutcája ekkor kezdett lakó és lakó-kereskedelmiből kifejezetten üzleti-kereskedelmi jellegűre formálódni.

Az épület a szecesszió stílusában épült neobarokk elemekkel ötvözve. Az építészeti megoldások az áruház funkcióját szem előtt tartva kerültek kialakításra. Az utcai homlokzat nagyméretű nyílásokat kapott, a belső tér pedig tágas termeket.

A környékbeliek szívesen vásároltak az áruházban, mivel a Bencze-féle bútorok számos díjat nyertek az európai nagyvárosok szalonjaiban.

A 19. század végi - 20. század eleji gazdasági fellendülésnek köszönhetően kialakult sokszínű kulturális életet Benczéék is támogatták. Kiállítótermeikben rendszeresen rendeztek képzőművészeti kiállításokat és hangversenyeket, ezzel saját termékeiket is népszerűsítve.

Forrás:
Bаkić, S.: Grаditеlјskо nаslеđе Zrеnjаninа. Nоvi Sаd 2003.