Andrássy-könyvtár

A kép forrása: katarina 1953 / Panoramio
Világi együttes
A Kaštieĺná utca végén kezdődő kastélyparkban.
Rövid leírás:
A koraújkorban épült, betléri Andráss-kastély a Felvidék legismertebb, legértékesebb és magyar turisták által leginkább látogatott műemlékeinek egyike. A kivételes történelmi szerencse folytán épen megőrződött kastély-berendezést - önmagát - bemutató kastélymúzeum főépületét hatalmas, látványos angolpark veszi körbe. A parkban a kertépítészeti alkotásokon kívül számos értékes, de a kastélynál jóval kevésbé ismert építészeti értékeket is találunk.

Ezek egyike a park legdélebbi csücskében, közvetlenül a patak partján álló Andrássy-könyvtár. Gömör egyetlen kör alaprajzú, klasszicista épülete. Az építés pontos ideje ugyan ismeretlen, de az bizonyos, hogy Andrássy Lipót építtette értékes könyvtára számára a 18. század végén. Művészi kiképzése méltó a könyvtár állományához, amely napjainkban a kastélyban látható, s méltó az UNESCO által is nyilvántartott park szépségéhez. Nyugatra nyíló, szegment záródású bejáratát volutás oszlopkötegek szegélyezik. Falát, amely a félkörív záródású ablaknyílások alatt armírozott, kompozit féloszlopok és lizénák tagolják.

2013-04-10 14:31:03

2013.07.16 10:34 Lacipap állapot: 4 - koordináta: N 48° 42,281' E 20° 30,583' - egyéb

Az épület szép és nagyon érdekes. Egy kicsit lehetne gondozottabb is. Vakolathullás és felvizesedés tapasztalható.

Japán hidacska (0.546 km)
Római vízesés (0.624 km)