Megújulásunk támogatója:  

Vavedenjska szerb ortodox templom


A kép forrása: zrenjaninheritage.com
Ország:
Szerbia
Szélesség (lat):
N 45° 23,476'
Hosszúság (lon):
E 20° 23,535'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Cara Dušana 82
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Gradnulica városrész (egykor önálló falu) Szűz Mária templomba menetelének (Vavedenje Presvete Bogorodice) templomát 1777-ben fejezték be több átépítési munkálat után. A barokk-klasszicista stílusú épület egyhajós, délen harangtoronnyal. Belül boltíves mennyezettel, tágas apszissal, keskeny kórussal, gazdagon festett falakkal, kíváló rokkokó stílusú ikonosztázzal, több hordozható ikonfestménnyel.

Az ikonosztáz képeit Arsa Teodorović festette 1816-ban, az oltárkapu képei, a belső falak díszítése és a Krisztus keresztre feszítését ábrázoló festmény Stevan Aleksić alkotásai. További festményeket a nagybecskereki születésű Stevan Sekulić készített Milivoje Damjanović-val 1923-ban.
A templomban található két 18. századi, ismeretlen szerzetes vándorfestőktől származó ikon és egy Teodor Popović által festett ikon 1778-ból.

A templom mellett található Ráfáel (Rafailo) szerzetes kápolnája, amelyet a 18. században építettek téglából a csodatevőnek tartott szerzetes kegyhelyeként. A hagyomány szerint Ráfáel szerzetes a 16. vagy 17. században érkezett ide az Athos-hegyi Hilandar kolostorból. Már életében szentként tisztelték. A monda szerint a szerzetes halála után az udvar több százéves hársfájából gyógyhatású víz fakadt. A hársfa ritka fajtához tartozik, és Szerbia védett természeti kincseinek listáján szerepel.

Forrás:
Bаkić, S.: Grаditеlјskо nаslеđе Zrеnjаninа. Nоvi Sаd 2003.
Stanić, R. (ur.): Veliki Bečkerek – Petrovgrad – Zrenjanin. Zrenjanin 1995.
Adatlapot készítette:
herakhleia
Adatfelvétel ideje:
2013-05-01 12:00:32
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.