Gimnázium

A kép forrása: zrenjaninheritage.com
Szerbia
Gimnazijska 2
Rövid leírás:
A Nagybecskereki Gimnáziumban az 1846/47-es tanévtől tanítanak, amikor Várady János becskereki szerzetes megnyitotta az alsófokú piarista gimnáziumot. Az épületet 1945-ben kezdték el építeni. Az iskolával egybeépítették a piarista templomot. Az első évfolyamot hat osztály alkotta. A diákok száma 1924-ben elérte az 1000 főt, aminek következtében az Oktatási Minisztérium a városban további épületet bérelt a gimnázium számára. Az iskola 1937-ben kapott új szárnyat kilenc tanteremmel, majd a hatvanas években a Skerlićeva utca felé tovább bővítették.

A kétemeletes épületnek végül L-alakú alaprajza lett. A homlokzatot lecsupaszították, a földszinten pedig áttörték a falakat az új főbejárat részére. A valamikori kétszárnyú ablakokat háromszárnyasra cserélték le. A plasztikus díszítéstől megfosztott külső falak földszinti részét kőépítést utánzó elemekkel díszítették. Az épület a két világháború közötti építészet elemeit keveri a homlokzat klasszicista maradványaival.

Az iskola 1962-től Koča Kolarov nevét viselte. 1993-tól Nagybecskereki Gimnázium a hivatalos elnevezése.

Forrás:
Stanić, R. et al. (ur.): Veliki Bečkerek – Petrovgrad – Zrenjanin. Zrenjanin 1995.