Szakszervezetek Háza

A képek forrása: zrenjaninheritage.com

Szerbia
Kralja Petra I Karađorđevića 3
Rövid leírás:
Az épületet az 1850-es években építették. A klasszicizmusból a romantikus stílusba való átmenetet tükrözi. 1920-ban Dragiša Brašovan tervei alapján felújították. Ekkor klasszicista elemeket tartalmazó eklektikus stílust öltött.
A saroképület szabálytalan, a két szárnya hegyes szöget zár be. Az egyemeletes épület földszintjén és emeletén is négyszögletes ablakok vannak jón oszlopfős pilaszterekkel az ablakok oldalain és architrávval az ablakok felett. A főhomlokzat az I. Péter király utcára néz. Két pilaszter keretezi a három ablakot magába foglaló főbejárati részt, a tetőnél timpanonnal. A tetőn alacsony korlát fut végig.
A 19. század második felében a Pest Szálló működött itt, amelynek 6-os számú szobájában kezdte meg működését 1872-ben a Torontál hetilap. 1920-tól a Szerb Szövetkezeti Bank (Srpska zadružna banka) használta az épületet. Ma több tulajdonosa van; itt található a községi és körzeti szakszövetkezetek központja (Dom sindikata).
herakhleia