Pányi-palota

A kép forrása: zrenjaninheritage.com
Szerbia
Lakóépület és üzlet
Kralja Aleksandra I Karađorđevića 34/Svetozara Markovića 1
Rövid leírás:
Az épületet 1920-ban emeltette Pányi János építési vállalkozó és téglagyáros. Feltételezhetően maga tervezte a késő szecessziós, ritkaságnak számító kétemeletes saroképületet. Az emeleti részeken cinkbádoggal fedett, kúpos tetős saroktorony látható. A főutcára néző homlokzaton nagy kövekből létrehozott, ballusztrádkorlátos, kisméretű erkélyek vannak. A mellékutcai homlokzaton öntöttvas korlátos balkonok figyelhetőek meg. Az emeleti részeken a falakat széles pilaszterek tagolják több függőleges mezőre, amelyeket továbi geometrikus elemek díszítenek.
Pányi Sándor a korabeli mércéhez viszonyítva magas színvonalú épületet alkotott. A földszinten üzleti jellegű helyiségeket, míg az emeleteken négy luxuslakást alakított ki. A helyiségek elrendezése és az asztalosmunkák a mai napig megmaradt az eredeti elrendezés szerint.
Az épületet 2002-ben felújították.
herakhleia