Árdány vára

Régészeti emlék
A falu északkeleti vége fölé emelkedő dombon.
Rövid leírás:
A Kelemen-havasok Ny-i lábánál, az Árdány-patak mellett fekszik Árdány község. A falu ÉK-i vége fölé emelkedő 644 m-es Várhegyen (Cetate) találjuk a vár maradványait.
1966-ban tárták fel a falu ÉK-i részén fekvő, szabálytalan alaprajzú várat, mely 165 m hosszú és 90 m széles. A feltárások három periódust határoztak meg. Ebből a feudális korszak a leletek alapján a 13-14. századra tehető. Ezután a Sajó völgyét megfigyelő várat már nem használják, vagyis ennek nyomát (azaz leleteket) nem találtak.

A vár legjobban megközelíthető É-i részén, ahová a felvezető ösvény is felkanyarodik, kettős mesterséges sáncot találunk. A két sánc közti árok szélessége kb. 6 m, az árkok mélysége 1,5 m. A vár K-i és Ny-i oldalán, a platótól kissé lejjebb jól érzékelhető az egykori sánc csekély, 0,5 m-es kiemelkedése. A vár déli részén sáncmaradványokat nem találtunk. A platón kutatóárkok nyomai figyelhetők meg, a vár K-i részén egy vízgyűjtő medence mélyedése látható.

A várat D-ről és Ny-ról meredek hegyoldal határolja, É-ról lankás hegynyereggel kapcsolódik a környező dombokhoz.