Megújulásunk támogatója:  

Csicsóvár


A képek forrása: www.varak.hu


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 23,500'
Hosszúság (lon):
E 25° 42,070'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falutól nyugatra lévő hegyekben.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Csicsó vára Csíkcsicsótól (Ciceu) DNy-ra, a Vármező nevű helyen, az Egres- és a Várpatak közti magas sziklagerincre épült, a Központi-Hargita keleti peremén.

Felkeresése a Csíkcsicsóból induló, Oltfalun is átvezető földúton lehetséges. Ez a jelzett út nagyjából Ny-i irányban haladva egészen a várrom közelébe vezet a kék kör turistajelzés. A Csicsói-várszikla közelébe érkezve, kék háromszöggel jelzett ösvény vezet a maradványokhoz – ezt sem éppen könnyű megtalálni.

Benkő Elek így ír a várról: „Az Olt völgyétől 7 km-rel Ny-ra fekvő, 933 m magas, 80 x 23 m-es hegytető /”Várkőszikla”/ É-i peremét ívesen kanyarodó, helyenként vízmosásoktól megszakított kőfal maradványa határolja. A plató többi részét függőleges sziklafal övezi, ezeken a helyeken nem emeltek falat. A közeli csíkrákosi várral ellentétben, a Csicsóvár fala keskenyebb /1,32-1,56 m/ és kisebb, laposabb kövekből, lényegesen több habarcs felhasználásával készítették.”

A szabálytalan alaprajzú sziklavár 65 m hosszú, 25-30 m széles. Növényzettől benőtt alapfalai az É-i oldalon 1-2 m magasan ma is megfigyelhetők. A közeli, csíkrákosi pogányvárhoz hasonlóan az erdélyi határvédelmi rendszer harmadik lépcsőjének tagja lehetett. A hagyomány szerint a csíksomlyói ferencesek a zárda megépítése előtt egy ideig ebben a várban laktak.

A leírás forrása: Karczag Ákos / www.varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-06-29 20:31:42
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.