Megújulásunk támogatója:  

Református templom
Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 46,381'
Hosszúság (lon):
E 21° 56,284'
Védettség van?
nem
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 2
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Avram Iancu utca 53. szám.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Eklektikus stílusú templom, 1841-ben szerelik fel az első toronyóráját. 1887-ben új toronyórát szerelnek be az 52 méter magas toronyba. 1894-ben vásárolták az első orgonát, 1948-ban a jelenlegit. 1994–1995 között kívül, 1996-ban belül újították fel a templomot.
Utcasorban, egyedül álló, egyhajós, a déli homlokzatból enyhén kilépő tornyos templom. Toronyalatti egyenes lezárású bejáratát két oldalról lábazatos-fejezetes pilaszter, fölötte timpanon díszíti. Fölötte félköríves ikerablak látható, oldalain kompozitfejezetes pilaszterekkel, a két ablakot összefogó közös félköríves szemöldökkel. A szemöldök mezejét kerek rátét díszíti. A tornyot pilaszterek szegélyezik. Egy kb. két méter magasságban, az ablakok alatt futó övpárkány körbeöleli az egész templomot, ráfutva a toronyra is. A hajó díszes koronázópárkánya és az alatta levő háromsoros övpárkány hasonlóan ráfut a homlokzatra és a toronyra. A torony sarkai lekerekítettek. A koronázópárkány fölötti tükörben duplán keretelt ovális ablak látható. A felső emeletet egy hasonló övpárkány választja el. Az itt látható pilaszterek kompozitfejezetesek. A négy oldalán álló ikerablakok díszítése megegyezik a bejárat fölöttivel, csak nagyobb méretűek és zsalugáterrel vannak ellátva. Díszes, sokoldalú, lanternás toronysisakján füzéres díszítés és az 1883-as évszám látható. Alatta barokkos óraíves párkány áll, óraszámlappal. A főhomlokzaton, két oldalt, nagyméretű, félköríves, záróköves keretelt ablakok láthatók. A széleken lábazatos, fejezetes pilaszterek állnak. A torony két oldalán a homlokzat fölött attikaszerű, négyszögletes falpillérben végződő falazat látható. A falpilléreken urnák állnak. A falazaton kerek világítóablak áll.
A hajó falát hasonló lábazatos, fejezetes pilaszterek tagolják. Közöttük nagyméretű félköríves, záróköves keretelt ablakok állnak. Az ablakalatti övpárkány alatt, az ablakkerettel egy vonalban, konzolok láthatók. A hajó keleti és nyugati oldalán egy-egy nagyméretű, egyenes lezárású bejárat található.
A hajó tükörmennyezetű. Az oldalfalak és a mennyezet találkozásánál övpárkány látható. A hajó falait pilaszterek tagolják. Szószéke a keleti falra van erősítve, feljárója szekrénybe van rejtve. A hajó északi vége egyenesen zárul, ott is van egy kijárat. Az itt álló karzatot hátulról három, oldalról két ablak világítja meg. Déli orgonakarzatán egy pneumatikus Wegenstein-orgona áll. Mindkét karzatot karcsú faoszlopok tartják.
A stallumon egy emléktábla áll az itt szolgált lelkipásztorok névsorával. A templom mellett, a parókia kertjében Kossuth-szobor látható.

Az adatlap Dukrét Géza, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság elnökének segítségével készült.
Adatlapot készítette:
schlosser
Adatfelvétel ideje:
2013-06-30 15:40:43
 
 

Állapotjelentések

2018.04.14 13:20 Emese62 állapot: 5 - koordináta: N 46° 46,381' E 21° 56,284' - egyéb

Remek állapotú tiszta rendezett, a lelkészlak és az udrrész is. A lelkészasszony vitt körbe bennünket. A padok is rendeb vannak és az orgona is jól működik, ami kicsit furcsa az, hogy neonvilágítás van az oldalsó falakra szerelve. Az úrasztalán szép hímzett és horgolt kendők. Másnap keresztelőre készültek.Megnéztük a régi iskola épületében működő Természettudományi magángyüjteményt is.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Városi iskola (0.540 km)
Lakóház (0.584 km)
Lakóház (0.610 km)
Lakóház (0.611 km)
Lakóház (0.660 km)
Lakóház (0.724 km)
Cenc-ház (0.926 km)