Szent Arkangyalok görög katolikus fatemplom

A kép forrása: wikipedia / ferengra
A kis házcsoportokból álló falu északon lévő temetőjében, dombtetőn.
Rövid leírás:
A Lápos folyó vidékén megtelepült, apró, máramarosi falucska mindössze néhány, lazán egymáshoz kapcsolódó épületcsoportból áll. Ezek között már messziről feltűnik az igen meredek domb tetején álló, felkiáltójel-szerű, magas fatemplom.

A temetődomb fás-bokros területének oldalában húzódó, ritkás temetőt kerítés övezi. Ennek fő bejárata egy 1857-es, a templommal harmonizálóan fából épült, díszesen faragott, fedeles kapuépítmény. Ezen belül található a templom a domb tetejének oly kis platóján, amelyen az épület és a körüljáró ösvény éppen hogy elfér.

A templom kő alapokon, fa gerendákból épült 1798-1811. között. A nyeregtetős, zsindellyel fedett, egyhajós templom alaprajza hosszanti elrendezésű. Az oszlopos, nyitott tornácon át a keskeny előtérbe, majd a téglalap alaprajzú hajóba jutunk. A térsor végén találjuk a hajónál jóval alacsonyabb gerincű és keskenyebb szentélyt, amely a nyolcszög három oldalával záródik.

Az előtér fölött emelkedik az épület leglátványosabb része, a karcsú, magas, torony. A négyzetes hasáb alakú torony harangszintje nyitott, itt fűrészelt díszű galéria fut körbe. Efölött láthatjuk a tűszerű, négy fiatornyos, zsindely fedésű toronysisakot. A toronyba a tornácról, létrán lehet feljutni.

Az épület 1999. óta a világörökség része.

A leírás Kovács József: Fatemplomok Máramarosban (Bp. 1988.) c. munkája nyomán készült.