Krassófő vára

A falutól északkeletre, a Krassó folyó fölé emelkedő sziklamagaslaton.
Rövid leírás:
Resicabányától D-re, a Szörényi (Bánsági) Érchegység Ny-i, a hozzátartozó Dognácskai-hegycsoport DK-i lábánál, az itt K-ről Ny-ra tartó Karas (Krassó) felső folyásánál fekszik Krassóvár (Caraşova) község.

A helység 1333-ban Karasov, 1334-ben Karaso, 1335- Karazow néven tűnik fel Várát 1323-tól említik. Királyi vár, Érsomlyó várának is nevezik, később a krassói (és azzal együtt a temesi) ispánság tartozéka. 1429-35 között a német lovagrend várai között sorolják fel. Albert óta (valószínileg 1439-től) Orbonász Györgyé és testvéréé, Vukasiné. 1448-ban már Hunyadi János kezén találjuk, kitől ekkor Brankovics despota váltságul kicsikarta. Utóbbi bírta 1451-ben, 1455-ben és 1458-ban is. Halálával úgy látszik, Mátyás király kezére került, aki 1472-ben Dóczi Péternek adományozta. Később, a vingárti Gerébek birtokába jutott. Pusztulásának ideje és oka ismeretlen.

Napjainkban a sziklás várhegyen 1–3 m-es falai láthatók az egykori erősségnek. A várfalak elsősorban a hegykúp É – ÉNy-i oldalán láthatók, ahol helyiségek nyomai ismerhetők fel. Az ÉNy-i oldalon sziklába vájt kettős árkot figyelhetünk meg. A romterületet nagy bozótos borítja.