Vincés-rend zárdája

Egyházi középület
Bélfenyér, 411. szám
Rövid leírás:
A bélfenyéri eklektikus stílusú zárdát Bunyitay Vince kanonok építtette a leányneveléssel foglalkozó vincés nővérek számára, akik 1949-ig dolgoztak az intézetben és a szomszédos iskolában. Az épületegyüttesben ma gyermekotthon működik.
A magasföldszintes, T alaprajzú ingatlant mindkét végén kontyolt nyeregtetővel látták el. A főhomlokzat kilenc tengelyű, középen enyhén kiugró, timpanonban végződő rizalittal. A timpanon alatti frízben a felirat: Istennek Fajomnak 1902. A falmezőt négy korinthoszi fejezetű oszlop, a széleken pedig két széles pilaszter tagolja. Az ablakok egyenes záródásúak, a középrizalitban háromszögű, a széleken egyenes szemöldökkel. Az övpárkány és az alagsori ablakok közötti tér rusztikázott. A hátsó homlokzatból erősen kiugró épületrészben levő bejárathoz lépcső vezet. Ablakai egyenes záródásúak, a szárny kétosztatú.

2013-12-10 22:10:18

2018.04.14 15:20 Emese62 állapot: 4 - koordináta: N 46° 44,450' E 21° 56,833' - egyéb

Jelenleg eléggé üresnek láttuk az épületet egy-két gyermek lézengett az udvaron. A kert és a kerítés elhanyagolt, be nem tudtunk menni.Az utolsó kép 2016.06 készült.

Városi iskola (4.018 km)