Szeplőtelen Fogantatás plébániatemplom

Bélfenyér, 411. szám
Rövid leírás:
A Szeplőtelen Fogantatás tiszteletére felszentelt római katolikus templom helyén a váradi római katolikus egyházmegye történetét megíró Bunyitay Vince szerint egy félköríves apszissal záródó román kori templom állott. A mai templom alapkövét gróf Kollonitz László püspök tette le 1784-ben.

A Tenke közelében fekvő települést nem említi a püspöki tizedjegyzék, első írásos nyoma 1552-ből való, Jakó Zsigmond történész szerint a Fekete-Körös menti püspökségi falvak terjeszkedéséből jött létre, neve erdőirtásra enged következtetni.

Bélfenyér egyhajós római katolikus temploma barokk stílusban épült, északnyugati homlokzati tornyos, a szentély fölött kontyolt nyeregtetővel. A torony alatti keretelt bejárat fölötti szemöldökíves tükörmezőben gróf Kollonitz László címere látható. A torony lizénás-tükrös díszítésű, a bejárat fölött és a főhomlokzat két oldalán félköríves záródású, keretelt ablakok vannak. A hajó koronázópárkánya a főhomlokzatra is ráfut, a torony első emeletén kerek világítóablakok, a felső szintjén pedig, oldalanként egy-egy félköríves záródású, keretelt ablak található. Hegyes, négyszögű toronysisakja alatt barokk óraíves párkány látható. A torony két oldalán a főhomlokzat íves, pillérszerű építményben záródik, rajtuk urnák állnak.
A templomhajó oldalhomlokzatai dísztelenek, két-két keretelt, szegmensíves ablak töri meg a falsíkot.

A hajó csehsüveg boltozású, félköríves szentélyzáródással. Főoltára fából készült 1788-ban, középen a Csodásérmű Boldogasszony szobrával. Mellékoltára 1810-ből való és Szent Istvánt ábrázolja. Keresztelőmedencéje vörös márványból készült. A templom előtt 19. századi kereszt áll.

2013-12-10 22:41:15

2018.04.14 15:19 Emese62 állapot: 4 - koordináta: N 46° 44,431' E 21° 56,848' - egyéb

A tetőszerkezetet renoválták a cserepeket újra cserélték, de a bádogos munkák ,még nincsenek készen, sok a csóka és a galamb a tetőtérben, a toronyba vezető lépcsősor, még eredeti, de a harangokhoz, már nem mertünk felmennei, mert a létra szerű lépcsők korhadtak, és bizonytalannak tűntek, az óramű működik hallottuk is a harangszót. A belső tér, jó állapotban van a tációkat ábrázoló keretezett faliképek nagyszerűek. A csillár és az orgona is eredeti állapotában van. Rendszeresen miséznek benne.

Városi iskola (4.057 km)