Megújulásunk támogatója:  

Református templom
Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 23,184'
Hosszúság (lon):
E 22° 26,732'
Védettség van?
nem
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 2
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Érszőlős 85. szám
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Margitta–Tasnád főútvonalon, Margittától 9 km-re fekvő település eredeti neve Pacal, majd Nagypacal. Első írásos említése 1355-ből származik Pachal formában, 1390-ben Paczal, 1486-ban Naghpaczal, 1487-ban pedig Nagy Paczal. A Nagy- előtag a szomszédos Kispacal falunév Kis- előtagjával van összefüggésben. A Pacal helynév bizonyára puszta személynévből keletkezett magyar névadással. Az alapjául szolgáló személynevet hol a német Patzel-ből, hol a szerb-horvát Pacul-ból származtatják. A magyar pacal – recésgyomor – főnévre is gondolhatunk előzményként. A hatósági úton megállapított Érszőlős névalak utótagja a szőlőtermesztésre, előtagja az Érmellékre utal.
A falu református templomának építéséről 1764–1767 években Mákodi Mihály lelkész egy már ismeretlen jegyzőkönyv másolata alapján ad eligazítást. E szerint a templomot Cheregi Mátyás, Cheregi Anna és Kántor Barnabás építtette 1560-ban. Feltételezhető, hogy ez a török és tatárdúlás alkalmával elpusztult. Ennek a román kori templomnak a falmaradványa szerves része a jelenlegi templom északi falának, amelynek kiegészítő darabja a két külső támpillér. A templom tornyát és a hajót 1926-ban bádoggal fedték. A 2007-ben végzett falkutatások feltárták az istenháza középkori részeit.
Az egyhajós, nyugati homlokzata előtti toronnyal, kontyolt nyeregtetővel ellátott templom tornya lizénás-tükrös díszítésű. A torony alatti bejárat, valamint a torony és a hajó összes nyílászárója keretelt, félköríves lezárásúak. A torony első emeletének tükreiben ovális világítóablakok vannak. A lanternás, zömök, csúcsosan végződő toronysisak alatt órapárkány látható, óraszámlappal. A hajó déli oldalához portikusz kapcsolódik. A hajó kazettás síkmennyezetű. Keleti és nyugati végében karzatok állnak, amelyeket gerendák és két oszlop tart. Szószékét az északi falra helyezték. A művészi értékű barokkos szószékkorona 1798-ból való, gróf Marosnémeti Gyulai József adománya. Északi falán lépcsőmaradványok láthatók, amely valószínűleg a hajdani templom karzatára vezetett. A portikusz belső tere nagy boltozattal kapcsolódik a hajóhoz és padokkal bútorozták be.

Az adatlap Dukrét Géza, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság elnökének segítségével készült.
Adatlapot készítette:
schlosser
Adatfelvétel ideje:
2014-02-07 11:11:57
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.