Lőcsei-ház

Fő utca (ma: Hlavná) 65. szám
Rövid leírás:
Kassa legrégebbi polgári épülete, egyes elemei 14-15. századiak. Földszinti hátboltozatos, csúcsíves bordás termei és egyes csúcsíves ajtókeretei őrzik eredeti gótikus formájukat.

Először Szathmáry György, majd később Thurzó Elek tulajdonában volt, aki 1542-ben Lőcse városának adományozta. Az elnevezése innen származik, hiszen itt szállásolták el a lőcsei kereskedőket. Kassa 1569-ben visszavásárolta a házat a lőcseiektől, és vendégfogadóvá alakították át.
1626-ban Bethlen Gábor és Brandenburgi Katalin itt tartotta az esküvőjét. Hátsó udvarában egykor sörfőzde működött. A házban szállásolták el a városi helyőrség parancsnokait.

A házat 1908-10. között helyreállították. Ekkor készült - az épület gótikus jellegét hangsúlyozandó - a fő utcai homlokzat emeleti zárt erkélye.

Forrás: Kassai Kerületi Önkormányzat, illetve Bauer György (Juraj Bauer): És múltak a századok... Emléktáblák és feliratok, címerek, szobrok, monogramok, jelek a házakon Kassán. Kassa, 2008.
2011-06-22 08:33:55

2013.06.09 12:56 Lacipap állapot: 5 - koordináta: N 48° 43,325' E 21° 15,457' - egyéb

Szerintem Kassa egyik legfigyelemreméltóbb háza. Nagyon jó állapotnak örvend. Sajnos csak kívülről tudtam megnézni.
A sok reklámfelirat nem tesz jót a nézettségnek. No meg itt is megjelentek a falfirkák.