Szabadság Hotel (Hotel Sloboda)

Az 1995-ben felújított külső (a kép forrás: zaprokul.org.rs)

A 2013-ban felújított homlokzat (a kép forrása: ekapija.com)
Szerbia
Trg Kralja Petra I 4 (I. Péter király tér 4)/ Sokače
Rövid leírás:
Az épületet az egykori nagypiac és a mai Sokača utca találkozásánál emelték katonai használatra, a tisztek elszállásolása céljából a 19. század első felében. 1872-ben, amikor megszűntették a német-szerb bánsági határőrvidéket, és a területet Torontál vármegyéhez csatolták, az épület új tulajdonosa szállóvá alakította át, és magáról Weiss Hotelnek nevezte el. A szállóhoz télikert is tartozott. A következő tulajdonosról a Konilović nevet kapta. A két világháború között Nagy Szerbia (Velika Srbija), majd Esplanada lett a neve. A II. világháborút követően államosították és Szabadság Hotelnek nevezték el. Állami kézben pusztulásnak indult; rossz állapotban van, bár a homlokzatokat 1995-ben és 2013-ban felújították.

Az egyszintes saroképület rusztikázott, mindkét szint ablakai egyenes záródásúak (az alsón zárókövekkel, a felsőn stukkódíszítéssel). A térre néző főbejárati oldal rizalitos, a tetőszerkezetet két csonkakupolával látták el, az ablakok feletti főpárkánynál tümpanonokkal, a mellékoldalon négyszögletes nyílásokkal.

Forrás:
Nenad Živković (pancevo.com)