Keglevich-kastély

Kistapolcsány
Rövid leírás:
Szabálytalan négyszög alaprajzú, emeletes, belső udvaros kastély. Három szárnya reneszánsz stílusú, loggiával övezett. Főszárnya és homlokzata klasszicista.
A ma látható kastély elődjét még védelmi-hadászati célból a Kistapolcsányi-család építtette a 15. században. Az eredetileg gótikus vízivárat később reneszánsz stílusban átépítették, mjad néhány részletét barokkizálták. Több tulajdonosváltás után a 18. század közepén került a Keglevich-családhoz. A főszárny klasszicista átépítésére 1818 és 1825 között került sor Alois Pichl osztrák építész tervei alapján. A korszak általános klasszicista kastélyépítészetétől eltérően, ahol a fő terek a földszintről nyíltak (pl. Dég), a díszterem a korábbi adottságoknak megfelelően az emeleten, közvetlenül az erősen kiugratott középportikusz mögött helyezkedik el.