Szent László-templom és kápolna

Csütörtökhely
Rövid leírás:
A település északi részén dombtetőre épített keletelt, Árpád-kori, a 13. század második felében épített román stílusú plébániatemplom. A templom hajójához a déli oldalon a Szapolyai-család az 1470-es években építtetett tömegében a templommal szinte egyenértékű, kétszintes, késő gótikus kápolnát. Az épület altemplomból és nagy üvegablakokkal áttört, hálóboltozattal fedett felső kápolnatérből áll. A késő gótikus építészet egyik mesterműve a Kárpát-medencében.
A templomtól és a kápolnától délre a minoriták 1668-ban alapított kolostora áll.

A legújabb kutatások szerint a kápolnát nem a Szapolyai-, hanem a Thurzó család építtette. Erre a boltozat záróköve, amelyen látható a család címere, a bizonyíték.
2011-06-29 09:52:00

2012.09.15 16:23 Bamby állapot: 5 - koordináta: N 49° 0,141' E 20° 27,773' - egyéb

"A település legszélén, az út mellett, de onnan alig láthatóan egy kis dombon áll a lovagkirályról elnevezett templom. Nyugati, homlokzat előtti négyzetes tornya körerkélyes, négyfiatornyos, gúlasisakos. A templom mellé az emeletes elrendezésű gótikus kápolnát (a szepeskáptalani katedrálishoz hasonlóan) Zápolyai István építtette 1473-ban. Az alsó szint szolgált a Zápolyaiak temetkezési helyéül, a felső szint a Szűz Mária mennybeviteléről elnevezett kápolna. A magyar gótikus építészet egyik legtökéletesebb, legarányosabb alkotásaként tartják számon. A klasszikus gótikus kápolnák típusának megfelelően, karcsú pillérek fölött lebegő hálóboltozatos építmény. Festett üvegablakai magyar szenteket ábrázolnak. Nagyon szépek a boltozatot tartó pillérek, s a lendületes ívű függő karzat faragott díszítései." Forrás:wikipedia

Kőhíd (2.101 km)
Kőhíd (2.503 km)