Megújulásunk támogatója:  

Evangélikus erődtemplom


A képek forrása: www.varak.hu


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 45° 42,785'
Hosszúság (lon):
E 24° 9,085'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település központjában lévő fő téren
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Nagyszebentől délre, 9 km-re a Szebeni-hegység északkeleti lábánál terül el Nagydisznód (Heltau, Cisnădie) község.

A település közepén található tekintélyes méretű erődtemploma. A Szent Walpurga tiszteletére szentelt tornyos, háromhajós, bazilikális rendszerű templom a 13. század első feléből származik.
A 15. században többször pusztította a települést a török (1438, 1442, 1457, 1490). 1493-ban, az Ali bég vezette török támadás után késő gótikus stílusban átalakították.

A XV. század végén kezdték építeni az ovális alaprajzú erődfalat. A szentélyt toronyszerűvé képezték ki, a két oldalhajót is tornyokkal erősítették, s ezenkívül kettős, hét toronnyal védett fallal erődítették a templomot. A 6 m magas falak között vizesárok húzódott, kettős felvonóhídon lehetett csak bejutni a belső udvarba. A belső fal oltalmában épültek a lakosoknak és értékeiknek helyet adó – szász erődített templomoknál szokásos – kamrák.

Az egyház kincseit veszedelem idején a templom falába falazták be, amiről csak két hites polgár tudott (még a pap sem), s haláluk közeledtét érezve mindig újabb, megbízhatónak látszó földijüknek adták át a titkot. Mikor 1793-ban kibontották a rejtekhelyet, igen értékes középkori kelyheket, kegyszereket találtak. Az értékek egy részéből a templom helyreállítását fizették ki, a többi idővel a nagyszebeni Brukenthal Múzeumba került.

1583-ban földrengés rongálta meg a templomot, 53 méter magas tornyát többször módosították. A XIX. században északnyugaton újabb védőövet kapott. 1778-1793 között restaurálták az épületegyüttest. 1795. májusában tornyába villám csapott, melynek során az orgona is megsérült.
A belső védőfalon belül, a kapun belépve balra még ma is látszik a fedett védőfolyosó. A templom Ny-i homlokzata előtt álló torony érdekessége a szép bélletes, román-kori kapu. A templom főhajója gótikus boltozatú. A szentélyben bal oldalt halványan látszanak a középkori falfestmények. Balra gótikus ajtó vezet a 14. századi sekrestyébe, melynek érdekessége Johann Hutter nagydisznódi pap (meghalt 1638. szept. 21.) befalazott sírköve, alakját teljes életnagyságban faragta ki a művész. Figyelmet érdemel az 1658-as föliratú festett reneszánsz asztal. 1879-ben a templom új, neogót oltárt kapott, a régit széjjelbontották.

A nagydisznódi erődtemlom ma a Szebeni-medence egyik legkiemelkedőbb egyházi műemléke, jelentős turisztikai látványosság.

A leírás forrása: www.varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2015-03-15 10:12:17
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Redoutok (8.177 km)
Talmács vára (11.463 km)
Vöröstorony (12.772 km)