Serédy Gáspár emlékműve

Világi plasztika, szobor
Külterületen, a Bártfáról Hosszúmező (Dlhá Lúka) felé vezető országút nyugati oldala mellett.
Rövid leírás:
A maga nemében egész Magyarországon párját ritkító emlékmű 1566-ban épült fel reneszánsz stílusban. A kis kápolnára emlékeztető építmény azon a helyen áll, ahol a hagyomány szerint Serédy Gáspár, a nagyhatalmú felvidéki földbirtokos, több környékbeli vár ura meghalt 1566. március 3-án. (Erre utal az építmény falán olvasható felirat: Hoc est Serédi Gasspar") A monda szerint Serédy eladta a neki kedves - és innen szabad szemmel is látható - zborói várát Rákóczinak ezer aranyért. Amikor az átadást követően a szomorú Serédy Bártfa felé haladt az országúton, e helyen visszafordult, hogy még egyszer, utoljára megnézze kedves várát. Ekkor történt, hogy bánatában megszakadt a szíve és helyben meg is halt.

Az emlékmű építtetője - a haláleset után nem sokkal - felesége, Mérey Anna volt. Alkotója egy ismeretlen bártfai szobrászmester. A háromszög alaprajzú alkotás alacsony, tömör alapzatának sarkain egy-egy hengeres oszlop áll. Ezeken nyugszik a három szegmentíves boltozati ív, amely a minden oldalról nyitott, kis kápolna tetőzetét tartja. A boltozatok alatt, középen, védetten elhelyezkedő, falazott oszloprész faltükreiben domborművű kőlapokat helyeztek el. A keleti, országútra néző, "főhomlokzat" felől látszó domborművön Krisztus látható a kereszten, alatta két oldalt mellékalakokkal. A délnyugati oldalon az emlékmű 1590-es felújításáról szóló, alábbi szöveg olvasható: "Illustrissimus princeps dominus D. Janussius dux in Ostrog comes de Tarno palatinus Wolyhinae & cum Susanna Seredi consorte sua hoc opus renovari curavit A. D. M. 590. Die decima nona iulii."

Skanzen (2.053 km)
Zsidó temető (2.147 km)