Megújulásunk támogatója:  

Grand Hotel


A képek forrása: http://grandhotel-rogaska.com


Ország:
Szlovénia
Szélesség (lat):
N 46° 14,275'
Hosszúság (lon):
E 15° 38,460'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Zdraviliški trg 11
Egyéb adat:
A település ÉK-i részén
Rövid leírás:
A 16. század óta ismert gyógyfürdőváros, gyógyforrását viszont már a római korban is ismerték. A vizet 1572-ben már Frankfurtban analizálták. Magas magnéziumtartalma miatt szervi betegségekre ajánlották. Zrínyi Péter is itt gyógyult ki májbetegségéből, ettől kezdve meredeken ívelt felfelé a fürdő népszerűsége. Vizét már a 17. században palackozták. Mind a mai napig palackozzák vizét.
A fürdővárosban megfordultak a magyar irodalmi élet nagyjai is, akik bevallottan a társasági élet, az alkalmi hosszabb-rövidebb kapcsolatok céljából érkeztek a városba. Így például Vajda János, Gárdonyi Géza, Mikszáth Kálmán. Mikszáth gégebetegségére viszont használt is a fürdőkúra.

A 19. század során már a nagypolgári réteg is megengedheti magának a fürdőkúrákat, és a vasútvonal fejlődése is kedvez a településnek. Ekkor épült a Grand Hotel, amely a Monarchia szállodatípusának minden igényét kielégítette. Nagy, elegáns, ekletikus stílusú, a dicső múltra utal vissza, s a szállóvendégekben a kastélyban lakás érzetét kelti.

"L" alaprajzú épület, főhomlokzata az L hosszabbik szárán található. Ennek szimmetriatengelyét timpanonos-oszlopos porticus emeli ki. Eredetileg háromszintes építmény, a 20. században a tetőteret is beépítették, és ott is szobákat hoztak létre.

Az alsó szint félköríves záradékú nyílászárói fölött az első emelet ablakait timpanonos stukkók emelik ki, s mindegyik előtt 1-1 kis erkély is található. A díszterem impozáns vörös márvány oszlopokkal és pilaszterekkel határolt. Óriási belső terében a négy festmény közül az egyik Zrínyi Péter portréja. Az egész tér a barokk stílus pompáját idézi.
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2015-07-22 21:03:45
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Nagytábor vára (9.263 km)
Öreg híd (35.321 km)
Belecvár (37.418 km)
Erdődy-kastély (46.861 km)
Medvevár (46.963 km)