Szeplőtelen Szűz Mária oszlop

Szakrális plasztika, szobor
A települést észak-déli irányban átszelő úttól északkeletre, a középkori városmag területén áll
Egyéb adat:
Ménhárd egyike azoknak a szepességi városnak, amelyeket Luxemburgi Zsigmond zálogosított el II. Ulászló lengyel királynak 1412-ben, hogy Velence elleni készülő háborúját finanszírozza. A huszonnégy szepesi város (ezeket szász önkormányzat igazgatta) közül az következő tizenhárom cserélt ideiglenesen gazdát: (Szepes)Béla, Durand (Durelsdorf), Felka (Fülka), Igló (Neudorf), Leibic, Mateóc (Matsdorf), Ménhárd (Meneharddorf), Poprád (Deutschendorf), Ruszkin (Rysdorf), (Szepes)Olaszi (Wallendorf), (Szepes)Szombat (Georgenberg), (Szepes)Váralja (Kirchdorf), Sztrázsa (Michelsdorf). Szintén zálogba került Gnézda, Podolin, Lubló vára és városa. Az ideiglenesség meglehetősen sokáig tartott, több közjáték után csak 1773-ban kerültek vissza a Magyar Királysághoz.
Rövid leírás:
A plasztika a Szent Szervác plébániatemplomtól délre, a harangtoronytól délnyugatra áll. Feltehetően az 1720-as években készült, klasszikus barokk Immaculata-alkotás. A masszív talapzatról nyúlik fel a karcsú oszlop, annak tetején áll Mária alakja. Első felújítására az 1820-as években került sor, a következőre 1867-ben – erről egy véset tanúskodik a talapzaton.

Harangtorony (0.016 km)
Redout (5.300 km)