Szent Márton templom

A jelenlegi településtől nyugatra az út mentén
Rövid leírás:
A magyar honfoglalás után határvédő íjászokat telepítettek a területre, ők alapíthatták a települést, és a név -'Lövő'- is innen ered. Első írásos említése 1221-ből való. 1274-ben a Kőszegiek és IV. László közötti viszályban megsemmisült a település, de 1289-ben már biztosan állt újra. Az 1529-ben és 1532-ben e vidéket dúló nagy török hadjáratok alkalmával elpusztult a falu, ezután német telepesekkel népesítették be, míg a közelben horvátokat telepítettek le. Ekkor kapta, megkülönböztetésül a 'Német' előtagot.

A legősibb településrész a Szent Márton plébániatemplom környékén volt, de később a falu pár száz méterrel távolabb húzódott innen, így ez a terület ma szántóföld. A legkorábbi templom fából épült itt a 12. században. Később egy egyhajós, keletelt, román stílusú épület emeltek itt, immáron kőből, nyugati homlokzatán harangtoronnyal. (E periódus maradványai a templomtér régészeti feltárásán a mai felszín alatt kerültek elő.) 1400 körül a korábbi, félkör záródású szentélyt lebontották és felépítették a korábbinál nagyobb, ma is látható, gótikus stílusú, sokszögzáródású, támpillérekkel erősített apszist. Ehhez északról sekrestyét is csatoltak. A templombelsőben, a déli fal belső oldalán található Debreczeny György sírköve 1593-ból. A külső fal mellett Franz Sorger plébános 1873-as sírkövét láthatjuk - az egykor itt létezett temető utolsó maradványaként.

A hajót 1751-ben barokkizálták. A berendezés egyedüli említésre méltó darabja a neogót oltár, amelyen Szent Márton-kompozíciót láthatunk.

A templom, amely a XX. század elejéig a falu plébániatemplomaként szolgált, 1945-ben indult romlásnak: teteje beomlott, nyugati tornya összeomlott. A jelenlegi nyugati homlokzatot azt ezt követő helyreállítás során képezték ki.

Az 1970-71-ben folyó ásatások során feltárták a templom alapjait, és megtalálták az eredeti, román kori szentély nyomait is. Ekkor fedezték fel a templom alatt húzódó római kori maradványokat is.

A szentély keleti falára helyezve láthatjuk az 1945-ben a közeli erdőben a nácik által meggyilkolt 57, Magyarországról ide hurcolt zsidó munkaszolgálatos emléktábláját.