Megújulásunk támogatója:  

Világháborús emlékmű





Ország:
Ausztria
Szélesség (lat):
N 47° 9,985'
Hosszúság (lon):
E 16° 26,906'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Emlékmű
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A települést átszelő 56-os út mentén, Csejke felől érkezve jobbkézről, két út által határolt teresedésen
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A honfoglalás után határvédő íjászokat telepítettek a területre, ők alapíthatták a települést, és a név -Lövő- is innen ered. Első írásos említése 1221-ből való. 1274-ben a Kőszegiek és IV. László közötti viszályban megsemmisült a település, de 1289-ben már biztosan állt újra. 1529-ben és 1532-ben elpusztult a falu, ezután német telepesekkel népesítették be, míg a közelben horvátokat telepítettek le. Ekkor kapta megkülönböztetésül a Német előtagot.

Az első világháború 25 hősi halottat követelt a településről, emlékükre állították a monumentális hősi emlékművet. Az emlékmű elején lévő táblát később, a II. világháború után lecserélték, s a második nagy világégés áldozataira is megemlékeznek az új márványtáblával.
A csonkagúla alakú talapzaton a fekete márványtábla mellett kőreliefek láthatók alattuk fehér márványtáblán feliratok. Így láthatjuk Szent Mártont, amint - jól ismert ikonográfia szerint - köpenyét megosztja a koldussal, valamint a Fájdalmas Anyát ölében a halott Krisztussal. Ez utóbbi dombormű alatt az alább imádság áll németül: Óh, Krisztus, ha emellett (ti. az emlékmű) elhaladsz, állj meg, tekints az én fájdalmamra bárha a tieid nagyobbak mint az én fájdalmam.

A talapzaton két katona látható, az egyik próbálja tartani földrerogyott sebesült társát. A sebesült katona szobra az első világháború után készült emlékművek egyik tipikus ábrázolása.
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2016-08-07 08:16:35
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.