Megújulásunk támogatója:  

Református templom
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 26,232'
Hosszúság (lon):
E 20° 16,386'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu központjában lévő úkereszteződésében
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Turóc mentén fekvő falut 1275-ben említik a források először (Sowr). Nemesek lakta település volt. A 17. századi hadjárások során lakossága igen megfogyott. A környező falvakból települt meg ismét. A kezdetektől Beje leányegyháza volt.

Az 1872-ben épült, neoklasszicista stílusú templom kerítéssel körülvett kertben áll. A torony a hajó elé épített, egyszintes, felső része deszka borítású, íves kettős tagolású galériával. Teteje törtvonalú, négyszögletes gúla alakú tetővel, tetején gomb és csillag. A hajó falát lapos íves ablak tagolja. A bejárat felett karzat.
A szószék a hajó sarkába épített, a feljárattal egybeépített. Nyolcszögletű talapzaton emelkedő oszlop tartja a fából készült, faragott díszítésű szószékkosarat. Díszítése vésett leveles inda, a kosáron applikált, faragott, téglalap alakú lapok, rajtuk virágok, kalászok, szőlőfürtök. A háttámlán függőleges leveles indák, a koronán szintén applikált lapok, virágszálakkal, kalászokkal. Tetején szárnyait kitáró pelikán fiókáival.
A Mózesszék a hajó végében áll, magas háttámlája baldachinszerűen hajlik előre, elején és az oldalakon hullámzó széllel.

A leírás forrása:
Balla Terézia et alii: Szlovákiai Református Keresztyén Egyház IX., XXIII. Gömöri Református Egyházmegye III. (Magyar Református Egyház Javainak Tára. A magyar református gyülekezetek templomai, felszerelési tárgyai, könyv- és iratanyaga) Debrecen, 2013.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2016-12-22 17:59:35
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Dapsy-kúria (2.082 km)
Kripta (2.466 km)
Kisfaludi-kúria (2.926 km)
Új temető (3.409 km)