A falu központjában lévő úkereszteződésében
Rövid leírás:
A Turóc mentén fekvő falut 1275-ben említik a források először (Sowr). Nemesek lakta település volt. A 17. századi hadjárások során lakossága igen megfogyott. A környező falvakból települt meg ismét. A kezdetektől Beje leányegyháza volt.

Az 1872-ben épült, neoklasszicista stílusú templom kerítéssel körülvett kertben áll. A torony a hajó elé épített, egyszintes, felső része deszka borítású, íves kettős tagolású galériával. Teteje törtvonalú, négyszögletes gúla alakú tetővel, tetején gomb és csillag. A hajó falát lapos íves ablak tagolja. A bejárat felett karzat.
A szószék a hajó sarkába épített, a feljárattal egybeépített. Nyolcszögletű talapzaton emelkedő oszlop tartja a fából készült, faragott díszítésű szószékkosarat. Díszítése vésett leveles inda, a kosáron applikált, faragott, téglalap alakú lapok, rajtuk virágok, kalászok, szőlőfürtök. A háttámlán függőleges leveles indák, a koronán szintén applikált lapok, virágszálakkal, kalászokkal. Tetején szárnyait kitáró pelikán fiókáival.
A Mózesszék a hajó végében áll, magas háttámlája baldachinszerűen hajlik előre, elején és az oldalakon hullámzó széllel.

A leírás forrása:
Balla Terézia et alii: Szlovákiai Református Keresztyén Egyház IX., XXIII. Gömöri Református Egyházmegye III. (Magyar Református Egyház Javainak Tára. A magyar református gyülekezetek templomai, felszerelési tárgyai, könyv- és iratanyaga) Debrecen, 2013.

Dapsy-kúria (2.082 km)
Kripta (2.466 km)