Park Hotel

Kína
Sanghaj, Nanjing Road West 170.
Rövid leírás:
A kalandos sorsú Hudec László Ede 1893-ban született Besztercebányán. Édesapja, Hugyecz György építészmérnök volt, aki többek között 1900-ban a budapesti kisföldalatti vasbeton alagútjának építésze volt. Hudec László 1914-ben a Budapesti Királyi Akadémián szerzett építész diplomát, majd beállt az osztrák-magyar hadseregbe. 1916-ban hadifogságba esett, s Szibériába került. A Krasznaja Recskai fogolytáborból az orosz-kínai határon keresztül, 1918-ban szökött Sanghajba.
Az amerikai R.A. Curry építész irodának dolgozott 1925-ig, majd saját céget alapított. Feleségül vette Gisella Meyer-t, egy svájci textil- és festékmágnás lányát, s házasságával megnyíltak előtte a sanghaji felső tízezer körei. Hudec az 1920-30-as években, az akkor virágkorát élő szabad kikötővárosban több mint hatvan épületet tervezett.
1930-ban döntött úgy a négy kínai bank által alapított Közös Takarékpénztár Társaság, hogy egy korszerű szállodát építtet. A tervezést nyílt pályázaton Hudec nyerte el, aki meggyőzte a befektetőket, illetve a városvezetést arról, hogy megfelelő alapozás esetén a tengerhez közeli területen is lehet magas épületeket emelni, ahogy azt az építész egy 1929-es amerikai utazása során is tapasztalta. Ekkor New York és Chicago felhőkarcolót tanulmányozta, a Park Hotel is ezek ihletésére született, ám hozzáigazította a kínai igényekhez. Az épületet 1934. december 1-jén adták át.
Az 1935-ös ezüstválság visszavetette Sanghaj fejlődését. 1949-ben a Park Hotel állami tulajdonba került. Évtizedeken át felújítás nélkül használták belső tereit megfosztották a polgári stílusú enteriőrtől. Korszerűsítésre, majd helyreállítására csak 1988-be és 1997-ben került sor. 2001-ben a belső is visszakapta art deco stílusát. Megnyitása óta szállodaként üzemel.
Hudec a második világháború alatt hagyta el Kínát, visszatért Európába, Luganóban élt, majd Rómában, ahol XII. Piusz pápa kívánságára részt vett Szent Péter sírjának feltárási munkálataiban, mint statikus mérnök. Végül Amerikában, Berkeley-ben telepedett le, s ott élt 1958-ban bekövetkezett haláláig.

Bâtca Doamnei vára (7,883.699 km)
Rákóczi-vár (7,919.299 km)