Mátyás-ház

Városi palota
Námestie Štefána Moyzesa 20
Rövid leírás:
A városi erődítési rendszer É-i részén álló ún. Bányászok bástyájával egybeépült kamaragrófi házat valószínűleg királyi szálláshelyként használták, melyet Mátyás király és Beatrix címere díszít, innen ered elnevezése. A homlokzaton elhelyezett 1479-es évszámos kő építésének dátumát jelzi. A magas, háromemeletes gótikus épület homlokzatát egyszerű, keresztosztós ablakok és egy az első emeleten elhelyezett erkély tagolják. A ház K-i része egybeépült a szintén középkori Szent Kereszt (vagy Szlovák-) templommal. A Bányászok bástyájában a 16-17. század során ágyúkat helyeztek el és lőszer-, valamint gabonaraktárként is szolgált. A Mátyás-házat 1907-1909 között állították helyre és nyitották meg benne a múzeum első kiállítását. Ma is a Közép-szlovákiai Múzeum kiállítóhelyeként város-, had- és céhtörténeti kiállításoknak ad helyet.

Jó állapotú épület.