Beniczky-ház

Lakóépület és üzlet
Námestie SNP (Szlovák Nemzeti Felkelés tér) 16.
Rövid leírás:
A főtéren álló, középkori ház a ma is látható, reneszánsz kapuzat zárókövének tanúsága szerint 1660-ban épült át Beniczky Tamás jóvoltából városi palotává. A kapuzat, a homlokzat sgrafittós díszítése és olaszos loggiája uralja az épület külső megjelenését, mely harmonikusan illeszti a tér többi, reneszánsz megjelenésű épületeinek sorába. A ház a középkorban a bányakapitányság székhelyéül szolgált. Belső termei is gazdagon díszítettek, stukkókkal, díszítőfestéssel. Ma üzletházként hasznosítják a belváros egyik legismertebb épületét.
2011-09-11 18:49:16

2016.05.22 11:43 Lacipap állapot: 5 - koordináta: N 48° 44,115' E 19° 8,671' - egyéb

Nagyon szép állapotban lévő épület. A kapuzat és a homlokzat rendkívül hangulatossá teszi. Az olaszos loggiára szerettem volna feljutni, de vasárnap lévén nem lehetett. Festése rendkívül szép és mutatós.