Szent Ferenc templom

Horvátország
A koordináták csak a településre és nem az objektumra mutatnak!
Sibenik megye
Rövid leírás:
A Szent Ferenc templom a XIV. század második felében épült, a történelmi város dél-keleti városrészének legtávolabbi végében. A terjedelmes egyhajós templom gótikus stílusú. A XV. században, a templom dél-keleti felén épült fel a Szent Kereszt kápolna, valamint a presbitérium egy sekrestyével. A templom főbejáratát gótikus stílusú keret fogja körbe, a rózsaablaknál pedig még látszanak a XIV. századi freskó nyomai. A Szent Kereszt kápolna orgonája 1762-ben épült és Petar Nakić orgonaépítő mester munkáját dicséri. A Szent Ferenc templom a Ferences-rendi kolostor épületkomplexumának része, amely a XIV. században épült. A kolostor több évszázados gyűjteménnyel rendelkezik kulturális-történelmi munkákból. A kolostor könyvtára több mint 140 ősnyomatot és kézzel írott kódexet tartalmaz. Ugyanitt látható az egyik legrégebbi horvát írása a Šibenik-i imakönyv, amely 1375-ben íródott latin betűkkel.
ngabi
2011-09-23 21:28:53

2011.09.12 13:24 ngabi állapot: 5 - koordináta: N 43° 44,038' E 15° 53,673' - egyéb

A Szent Ferenc rendi egyhajós templom a XIV. században épült.
Belső terében barokk oltárok vannak.
A rendház fő nevezetessége egy elsőnyomtatvány és kézírásos kódexgyűjteménye. A legrégebbi egy X. századi énekeskönyv. Itt őrzik a XIV. századi sibeniki ima szövegét, ez a legkorábbi latin betűkkel írt horvát nyelvemlék.
Információ: Útikönyv