Bozóki vár (volt kolostor)

Bozók
Rövid leírás:
A mai erődítmény helyén a 12. század első harmadának végén a ciszterciek alapítottak apátságot, amely néhány évtized múlva a premotreiekhez került. Prépostságként Hont megye meghatározó birtokosa volt, azonban a 15. században a huszita harcok során feldúlták. Balassa Zsigmond birtokába 1530-ban került, ezután építették át az épületegyüttest késő gótikus (nyomokban reneszánsz) török-ellenes erődítménnyé (bár az építkezés még tartott, 1541-ben már megostromolták - sikertelenül - a törökök).
Jelenleg egy négy saroktornyos, négyszög alaprajzú vár, a tornyok között eredeti magasságukban meglévő falakkal. A vár belső területén a középkori építmények feltárt alapfalai láthatók. Nagyobb felmenő falai csupán az egykori kápolnának (vélhetően a korábbi prépostsági templom) láthatók, amely alapvetően gótikus, ám egy reneszánsz ablakkeret a valószínűleg 16. századi átépítéséről tanúskodik (a kápolna-maradványt védőtető fedi).
2011-10-20 14:11:31

2014.06.14 10:49 klo állapot: 4 - koordináta: N 48° 18,540' E 19° 5,251' - egyéb

A rom állapota nem egységes. A környezet rendezett, az épületek (bástyák, templom) tetején tető van, ami késlelteti a pusztulást. A várudvar közepén lévő falakat azonban felveri a gaz, a belső terek megközelítése a korlátok hiánya miatt helyenként kifejezetten veszélyes. Ezek egy része szépen ki van takarítva, másutt falfirkák tömege fogad. A vár egyébként ottjártamkor szabadon bejárható volt, érkeztek is folyamatosan nézelődők. Amit láttam, egy felújítás előtti, közbeni állapotnak lehet jóindulattal érzékelni, bár tény, hogy a teljes rehabilitációhoz nagyon sok pénz kellene. Sokat gondolkodtam az osztályzaton, végül is a látható igyekezet miatt gyenge 4-es.
Mindezzel együtt lenyűgöző kolostor-/várrom.