Szentháromság plébániatemplom

Hauptplatz 5.
Rövid leírás:
A Magyar Királyság nyugati határszélén már a korai Árpád-korban létrejött a határőrök települése, Gata. A ma szinte teljesen barokk külsejű temploma román kori (13. századi?) eredetű. Erre az 1978-as renoválás során találtak bizonyítékot: megtalálták a román kori kapuzatot. Szintén ekkor bukkantak a szentély kora gótikus ablakára is. A hajó csúcsíves boltozata szintén gótikus. Az épület középkori eredete már azért is érdekes, mert tájolása nem a szokványos NY-K, hanem DNY-ÉK!
A templom egy hajós, egyenes záródású szentélyű. A barokk korban oldalkápolnákat építettek a hajó középső szakaszához. A főoltár 1780-ból származik, és a Szentháromságot ábrázolja. A kápolnák oltárai is 18. századiak, a jobb oldali kápolna Szentháromság képét Lotz Károlynak tulajdonítják. A keresztelőmedence a 17., a szószék a 18. századból való.