Megújulásunk támogatója:  

Atya vára

Ország:
Horvátország
Szélesség (lat):
N 45° 14,086'
Hosszúság (lon):
E 19° 16,818'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A településtől közvetlenül NY-ra, a Duna jobb partján
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A ma Horvátországhoz tartozó Szerémségben, az itt szerb-horvát országhatárnak számító Duna jobb oldali magaspartján emelkedő löszháton, a 13-14. század fordulóján épült fel Atya vára, Sarengrád falu fölött. A település neve a magyar „Szár” szóból származik és ment át a horvát faluelnevezéssé. Nyilván arra utalhat, hogy Kükei Szár László (1326-51) nyitrai püspök egy időben itt tartotta rezidenciáját.
A várról, illetve uradalmáról már a 13. században említés történik az írott forrásokban, amikor is a Kükei (másutt Atyai) család birtokolta. A Délvidéken jelentős birtokokkal és hatalommal rendelkező Maróti család a 15. században szerezte meg Atyát és ekkorra keltezhetjük a ma álló épületrészek döntő többségét is. A Marótiak kihalása után, a 15-16. sz fordulóján a Geréb, majd a Perényi család nyer királyi adományt a várra. 1516-től az Enyingi Török családé egészen az e területen is szó szerint értendő mohácsi katasztrófáig. 1526-ban a törökök elfoglalták és lerombolták. Már e században is csak mint romot emlegetik és később sem épült újjá.
Ma a szabálytalan téglalap alakú platón a téglából épített vár egykori kaputornya áll fenn a legmagasabban. Ennek belsejében jól látszanak az egykori emeleti födémek és nyílászárók helyei éppúgy, mint az elpusztult gótikus boltozatok bordaindításai. A toronyból két oldalt kiinduló, egykor várudvart körülölelő falak szinte végig nyomon követhetőek a platón egészen az északi oldalig, ahol a löszfal lecsúszása miatt már korábban megsemmisülhettek a földalatti maradványok.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2011-11-14 12:29:44
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.