Ferences templom toronysisakja

Szakrális romemlék
Pozsonyligetfalu, park (az óvárossal szemben, a Duna túlpartján)
Egyéb adat:
Típuskénti besorolása nem pontos, hiszen bár egy templom részéről van szó, az nem eredeti helyén látható
Rövid leírás:
A ma a pozsonyligetfalui oldalon található városi parkban pavilonként álló, gótikus torzó eredetileg a pozsonyi Óvárosban található ferences templom (http://www.muemlekem.hu/hatareset?id=364) déli tornyának korábbi sisakja volt. Alaprajza hatszögletű, kupolát formáz, nagyfokú hasonlóságot mutat a bécsi parti Mária-templommal (http://www.muemlekem.hu/hatareset?id=329), amely a 15. század elején nyerte el gótikus formáját.

A pozsonyi ferences templom tornya, különösen pedig annak felső része a 19. század második felére kritikus műszaki állapotba került. Már az 1860-as években felmerült megerősítésének, vagy cseréjének gondolata, de erre végül több évtizedet várni kellett. 1895-ben végül lebontották a torony legfelső, leginkább veszélyeztetett állagú részét. Ennek kópiáját újra faragták és 1896-ra elkészült az új toronysisak. Ezt végül 1897-ben, I. Ferenc József császár és király jelenlétében avatták fel.

A toronysisak bontott, eredeti kőfaragványait a Pozsonyi Első Takarékpénztár megvásárolta és Gyalus László építész tervei alapján Millenniumi Emlékművet emeltetett belőlük a városi parkban.

A leíráshoz felhasználtuk Buday Péter cikkét és annak képanyagát a www.pozsonyikifli.hu-n.

Aréna Színház (0.212 km)