Rainer-kunyhó

Magas-Tátrában, az Ótátrafüredtől É-ra található Tarajka csúcstól É-ra
Rövid leírás:
A Magas-Tátra egyik legnépszerűbb kiránduló célpontja, a Tarajka, ill. a Tar-pataki vízesések közelében található, egyszerű, téglalap alaprajzú, tört kőből épült, vakolatlan, sátortetős, zsindellyel fedett házikó az egész hegység legrégebbi menedékháza. A házat, amely ma építője nevét viseli, még 1863-ban építtette Rainer János György, aki az akkor még éppen kialakulófélben lévő Ótátrafüredet bérelte a földbirtokos Csáky családtól. Rainer célja egy modern üdülőtelep kialakítása volt Ótátrafüreden. A Tátrában meginduló hegymászó sport kiszolgálása céljából hozta létre a pici menedékházat, ami korában nagy népszerűségre tett szert. Később, amikor 1884-ben a közelében felépítették a modernebb, tágasabb Zerge menedékházat (Chata Kamzik), e kis kunyhót már leginkább csak tüzelő tárolására használták. Az épületet, ami a 20. század végére szinte teljesen tönkrement, 1998-ban a jelenlegi gondnoka, Peter Petras az eredeti terveket követve újjáépítette, helyrehozta. Ma a Tátra egyik utánozhatatlan hangulatú menedékháza, melyben kis kiállítást is megnézhetünk a hegység legendás teherhordóinak munkájáról, ill. a hegymászás és a hegyi sportok régi eszközeiből. A ház egész évben nyitva van és kis büfé is üzemel benne.