Cserey-kúria

A falu főutcájának egyik nagy kanyarjában, mélyen a hátsó udvarba húzva áll.
Rövid leírás:
A forrásokban csak későn, a 16. században megjelenő Imecsfalva egyik legjelentősebb épülete a Cserey család 17-18. században épült kúriája. (A pontos építési dátum nem ismert, a hagyomány 1613-at említ, de ennek bizonyítéka a helyszínen nem lelhető fel.) A tipikus székely kisnemesi udvarház földszintes, tengelyszimmetrikus épület. Bejárata elé oszlopos – ma utólagosan beüvegezett – előteret építettek, homlokzatán vakolt díszekkel. A házat magas, barokkos nyeregtető fedi, amely az alacsonyabb oldalszárnyak fölött ennek megfelelően, alacsonyabb gerincmagassággal épült meg. Eredetileg zsindellyel fedték, ma cserepet találunk rajta. A bejárati rész tetőzete fölé épült, ma bádogozott hagymakupolát a korai leírások „sindeles hólyagnak” említik, melyből kiderül ennek eredeti fedése is.
Az épület akkor került be kitörölhetetlenül a magyar kultúrtörténetbe, amikor a ház úrnője, özvegy Cserey Jánosné Zathureczky Emilia (1824-1905) 1875-ben a ház mögötti kerti épületben (ez ma már nem áll) megnyitotta a család saját tárgyaiból (ékszerek, okiratok, vas és fa tárgyak, porcelánok) ill. néhány vásárolt éremből és természettudományi jellegű tárgyból álló kiállítását. E gyűjteménnyel kívánt megalapozni egy háromszéki múzeumot, amely pár év múlva, az anyag Sepsiszentgyörgyre költözésével meg is valósult: a ma Erdély egyik legkomolyabb tudományos műhelyének számító, magyar közintézményt ma Székely Nemzeti Múzeumnak hívják. (Honlapunkon: http://muemlekem.hu/hatareset?id=646 ) Az alapító emlékét a házon emléktábla és dombormű őrzi.
A házat 1945 után államosították, ma magyar nyelvű óvoda és 1-4. osztályos iskola működik benne.