Bethlen-Rákóczi-kastély

Ukrajna
Kúria, udvarház
Gorkij u. 1.
Rövid leírás:
A város központjában földszintes, portikuszos klasszicista kastély áll. Az épület XVI. századi udvarházként épült, amelyet 1629-ben Bethlen Gábor erdélyi fejedelem épített újjá. Ezt a dátumot az épület keleti homlokzatán lévő emléktábla is megörökíti. A Thököly-felkelés idején leégett, de későbbi tulajdonosa II. Rákóczi Ferenc helyreállította.
Mai megjelenését a gróf Schönborn-féle átalakítás során nyerte el 1857-ben. A földszintes, téglalap alaprajzú épület déli oldalának mindkét végét szimmetrikusan egy-egy beforduló szárny zárja, középen van a portikusz. Az északi homlokzatot kis timpanonos lizénák tagolják. A zárt udvarban magtár és istálló is volt.
Janotti Judit
2012-02-26 16:07:25

2013.06.19 15:04 Lacipap állapot: 4 - koordináta: N 48° 12,328' E 22° 38,897' - egyéb

Az épület állapota elég vegyes! Kívülről eléggé elhanyagoltnak tűnik, belülről viszont teljesen jó! Ma egy múzeumnak ad otthont, amit nagyon érdemes megnézni. A tulajdonos igazgató ad hihetetlenül érdekes információkat a múzeumról és a város történetéről.