Szent András templom és jezsuita rendház

Templom és kolostor, rendház
Komárom
Hányatott sorsú épületegyüttes. Mai formájában 1768-1771 között épült barokk stílusban.
Helyén az első, még egytornyú templomot 1674-1677 között építették a jezsuiták, tornyán Szent András apostol kétméteres vasszobrával. E régi templom mellett 1723-1734 között új templomot emeltek, melyet szintén Szent Andrásról neveztek el. Építéséhez a lerombolt érsekújvári erőd anyagát is felhasználták. A rosszul megépített templom egy része azonban 1738. december 28-án összedőlt.
A jezsuiták vállalták a templom újjáépítését, cserébe a város a szomszédos telkeket nekik adományozta. 1748-ban a rendházukat, 1749-ben pedig már a gimnáziumukat építették fel itt.
Az új templom alapkövét 1748. augusztus 3-án rakták le, 1756-ban készült el a templom. A barokk freskókat Franz Anton Maulbertsch készítette 1760-ban. A templomot 1763. június 28-án a nagy komáromi földrengés romba döntötte, de 1768-1771 között újjáépítették, alacsonyabb tornyokkal. A freskókat ezúttal Johann Lucas Kracker készítette. 1773-ban feloszlatták a jezsuita rendet, a templomot (a gimnáziummal és a rendházzal együtt) a pannonhalmi bencések kapták meg.
Az 1848. szeptember 17-i a nagy tűzvészben a templom (a rendházzal és a gimnáziummal együtt) leégett. Közadakozásból újították fel, 1860. október 28-án szentelte újjá Scitovszky János esztergomi érsek.
Marcius

A templomot felújítják, be van állványozva. A rendház jó állapotú