Szent Máté plébániatemplom

A község központjában
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű településről az első, fennmaradt írásos dokumentumok a 13. századból tesznek említést. A Felvidék más bányavárosaiból idetelepült szász bányászok által alapított Németlipcse gazdagságát a közeli arany- és ezüstbányák kiaknázásának, illetve polgárai textilgyártásának, később pedig iparának köszönhette. A középkorban Liptó megye első és legjelentősebb városa volt, de a bányák kimerültek, a modern ipar és kereskedelem pedig elkerülte a települést.

Az egykori város főterén álló, keletelt plébániatemplomot a 13. század utolsó harmadában építették. Eredeti patrónusa Szent Szaniszló volt. A gazdaságilag és népességszámban is fejlődő város 1320-ban északi irányban egy újabb hajóval szélesítette ki a templomot, így ma az kéthajós. A templom mai, a nyolcszög három oldalával záródó szentélyét – fennmaradt és olvasható felirata szerint - 1479-ben építették fel késő gótikus stílusban. Díszes főbejárata a hajó déli oldalán nyílik. A szentély csúcsíves, gótikus boltozattal fedett. A hajót a 17. században újraboltozták. Az épület külső képét a nyugati homlokzaton álló, vaskos és magas torony uralja, amelyet 1554-ben építettek, majd a 17. században körfolyosóval bővítettek. A tornyot egy különösen gazdag, összetett és rendkívül magas, barokk sisak koronázza meg. A templom berendezése barokk. Igen értékesek a gazdagon faragott és festett fa karzatok. A szentélyben látható oltár 1654-ből származik. Keresztelő medencéje 16. századi.

A török fenyegetésre való tekintettel a 16. században lőréses, bástyás kőfallal vették körül a templomot, ami máig fennáll. Főbejárata délről nyílik, ami egy újabb építmény – talán korábban is e helyen lehetett a bejárat. A falat a nyugati oldalon támpillérek erősítik.